keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Esine-ekspertti

Meiltä on tältä viikolta peruuntunut (melkein) kaikki ohjatut, huomenna olis luvassa hakutreenit. Lisäks koulussa alko koeviikko, joten vapaa-aikaa on siunaantunut sitten niin paljon, että ollaan tän viikon aikana ehditty käymään jo kahdesti etsimässä metsästä niin huolimattomien ihmisten pudottamia mielenkiintosia objekteja, eli siis esineruudusta kyse.

Maanantaina tallasin tommoselle heinikkovarvikkoalueelle n. 15x40m alueen, on muuten hidasta hommaa kun joutuu yksin tekeen. Aiemmin ollaan tehty esineruutua lähinnä niin, että joku toinen on vienyt esineen ruutuun niin, että Rolle on nähnyt vientitilanteen. Nyt päätin kokeilla ja vaikeuttaa treeniä kertaheitolla suhteellisen paljon. Vein alueelle valmiiksi neljä esinettä, yhden lähes keskelle ruutua, yhden oikeaan reunaan n. 15 m etureunasta, yhden n. 15 m etureunasta vasempaan reunaan ja yhden siihen metrin päähän etureunasta keskelle. Lisäksi treenin alussa veimme Rollen kanssa yhdessä vielä yhden esineen takarajalle, jossa hetsasin sen.

Lähetyksestä Rolle lähti tosi kivasti irtoamaan ja eteni siihen keskelle melkein sen esineen kohdalle. Siitä teki kuitenkin vauhdista täyskäännöksen, ja haki vasemman reunan esineen. Seuraavasta lähetyksestä kävi tsekkaamassa sen paikan, josta edellinen esine löytyi, ja kun sieltä ei enää toista löytynyt, tuli takaisin. Seuraavasta lähetyksestä se ei oikein uskonut, että sielä enää mitään olisi, ja jäikin siihen jalkoihin pörräämään. Otin sen uuteen lähetykseen, josta lähti hyvin irtoamaan ja toi sen keskialueen esineen. Siitä sai taas itseluottamusta, ja yhdessä viety takarajan esine tuli hyvin sieltä heti sen jälkeen. Mun olis pitänyt tajuta lopettaa tähän, mutta nälkä kasvaa syödessä ja seuraavan esineen kanssa oltiin taas ihan hukassa. Loppujenlopuks se rupes turhautuneena haisteleen maata, jolloin löysi sen eturajan esineen, mutta en tätä kutsuisi erityiseksi onnistumiseksi, koska nostamisessa meni niin kauan ja tarvittiin monta lähetystä. Viimeinen ei sitten tullut sieltä millään, ja loppujenlopuksi menin Rollen kanssa sinne ruutuun etsimään sitä. Alkuperäinen tarkoitus oli lopettaa tähän, mutta koska halusin viimeiseksi suoritukseksi erinomaisesti onnistuneen suorituksen, kävimme viemässä vielä yhden esineen yhdessä takarajalle, josta Rolle haki erinomaisesti.

Eilen mentiin metsään. Siis tallaamaan alue. Tällä kertaa kokoa n. 20 x 50 m, mun pitänee opetella tallaamaan suorakaiteen muotonen alue. Nyt tuli joku ihan ihme vinoneliö, vaikka kuinka yritin parhaani. No, pärjättiin me silläkin. Alkuun vein ruutuun yhden esineen valmiiksi, pari metriä takarajasta ja melko keskelle. Yhdessä vietiin sitten vielä yksi esine ihan takarajaan oikeaan reunaan. Lähetyksestä lähti erinomaisesti hakemaan sitä yhdessä vietyä, ja hakikin sitten sen. Pudotti kuitenkin jossain vaiheessa, en tarkalleen ottaen tiedä, missä vaiheessa, koska yhdessä kohtaa oli pieniä nyppylöitä ja pusikkoa alueella, niin en tarkasti nähnyt, missä vaiheessa sillä oli esine suussa ja milloin ei. Ilmeisesti pudottanut esineen, kun saanut hajun toisesta esineestä, pudotetun esineen löysimme myöhemmin toisen esineen läheltä. Tuli siis ilman esinettä takaisin, ja yritin lähettää uudestaan useampiakin kertoja. Millään kerralla ei kuitenkaan onnistanut, joten otin hihnaan ja käytiin yhdessä katsomassa esinettä (siis sitä pudotettua). Haki sen, oon oikeen ylpee, kun toi, koska oli vaikean kokoinen ja muotoinen (metallinen ympyrälieriö), ja vähänmatkan päässä kauempaa kulki silloin toinen koira ohi. Toistakaan esinettä ei hakenut itsenäisesti, vaan jouduimme yhdessä käymään katsomassa sitä.

Loppujenlopuksi molemmat nousivat sieltä ja vein uudet esineet maastoon. Yhden oikeaan rajaan kolmisen metriä etureunasta, toisen pari metriä vasempaan edellisen valmiin paikasta. Yksi vietiin yhdessä keskelle takarajalle. Lähetin oikealta rajalta, ja eka esine löytyi melkein heti. Kahta muuta ei hakenut aluksi itsenäisesti, kävimme yhdessä niitä katsomassa, jonka jälkeen toi. Suunnitelman mukaan tässä vaiheessa olisimme lopettaneet, mutta niinpä siinä kävi, että onnistuneeseen suoritukseen halusin tälläkin kertaa lopettaa, joten yhdessä veimme yhden esineen vasempaan takanurkkaan. Vaikka Rollella oli selkeä tavoite ja juoksikin suoraan sinne, oli esine ilmeisesti sen verran haastavampi löytää, että joutui jonkin aikaa etsimään. Loppujenlopuksi hukkatavara löytyi jälleen.

Seuraavissa treeneissä, jaa-a. Tehdään varmasti helpompia treenejä, nämä kaksi olivat hyvin vaikeita ottaen huomioon Rollen tason. Ohjelmassa saattaa olla sitä, että joku toinen vie, tai sitten viedään yhdessä tai tehdään jonkinlaista partiointia. Pitänee katsoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Ja kuten varmaan huomasitte, blogi muutti vastikään sekä ulkoasuaan että nimeään. Toistaiseksi molemmat miellyttävät minua, saas nähdä kuinka pitkään.

4 kommenttia:

  1. Ihana tuo blogin bannerikuva! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ankka on Rollen aka Toopen uus lempparilelu, ja ainoo paikka missä se on turvassa on uima-allas :D Sieltä ei Herra Hienohelma uskalla sitä hakea :D

      Poista
  2. Miten paljon/kauan olet Rollelle esineruutua harjoituttanut? Kuulostaa aivan liian vaikeilta treeneiltä aloittevalle(?) koiralle, kuten itsekin olit huomannut. Kokeissakaan ei ole kuin kolme esinettä, niistä 1-luokassa tarvitsee löytää vain yksi, joten ei kannata noudattaa koiralla montaa esinettä tässä vaiheessa tasoa. Motivaation ja päämäärätietoisuuden säilyminen on tärkeää.

    Itse olen treenannut molemmille koirille esineruudut yhdellä esineellä ja kapeilla kaistaleilla ja vasta ihan ennen Lumeksen ensimmäisiä kokeita tehtiin täysikokoisella ruudulla ja esinemäärällä muutama harjoitus ja silloinkin riitti yhden esineen tuonti. Kokeissahan Lumes sai molemmista esineruuduista täydet pisteet. Nykyään tehdä vaihdellen yhtä ja kahta, että koiralla on koko ajan sellainen olo, että joko saa palkan.

    Ongelma on myös tuo, että heti alkuun pitää ruudussa paljon esineitä. Koira ei saisi oppia valikoimaan vaan sen pitää etsiä ja tuoda se, josta ensimmäisenä hajun saa, monen esineen kanssa se voi juosta jostakin hajusta ohi helpommalle/mieluisammalla esineelle. Ei kannata myöskää ainakaan alkuvaiheessa pitää vaikeita esineitä, metalliahan ei kokeissa ole ollenkaan esinevalikoimassa. Jos välttämättä haluaa harjoitella niin, että koira joutuu tuomaan useamman esineen, niin ne pitäisi tässä vaiheessa vielä jokainen viedä sinne sitten erikseen aina yksi uusi, kun edellinen löydetty.

    Tiedän, että tuntuu mukavalta, kun koira tuntuu hoksanneen jutun juonen ja tekee mieli lisää ja vaikeampia treenejä, mutta perusasioiden hallinnasta rakentuu koossa pysyvä kokonaisuus, ei kannata haukata liian isoja paloja. Tuo esineen vienti yhdessä on hyvä keino ja sillä tyyliin olen omatkin opettanut, mutta siitä on iso harppaus valmiiksi piilossa oleviin esineisiin. Ensin tehdään sitä, että viedään esine yhdessä (ja sitä koiran nähden laittaessa sanotaan virikesana, meillä "mihin meni"), palataan takaisin, sanotaan virikesana, käsky ja lähetetään koira heti esineelle ja palautuksesta iso palkka ja treeni loppui siihen. Kun tätä on tehty monen monta kertaa, aletaan tehdä koirille mielikuvaharjoituksia, eli viedään esine yhdessä ihan niinkuin ennenkin, palataan, mutta käväistäänkin pieni hetki poissa, jonka jälkeen tullaan lähetykseen. Jos koira ei muista vietyä esinettä, tehdää lisää suoria lähetyksiä, jos muistaa, voidaan tuota poissa käväisyä pidentää vähitelleen tuntiin asti ja kun muistikuva esineestä on vielä senkin jälkeen tallella, voi välillä käyttää valmista esinettä ja välillä taas muistikuvaa. Tässä vaiheessa voi ottaa mukaan myös alkuvirittelyn, itselläni se on ennen esineruutuun menoa heitän koira perusasennossa kädestä jonkun tavaran metrin, pahin päähän, "mihin meni"-viritys ja "tavara"-käsky ja pieni palkka tuonnista, sitten laitetaan varsinainen palkka esille ja mennään ruutuun.

    Nämä kaikki tehdään ensin kapeilla, vaikka 5m ja sitten noin 10m leveillä kaistaleilla ja syvyys voi alkuun olla lyhempi, mutta tavoite se 50-60m. Toisinaan, ehkä 1/10, esine on ruudun alkupäässä, jottei koira opi vain paahtamaan alueen päähän ja etsimään siellä. Vasta, kun kaistaleilla onnistuu, aletaan leventää aluetta, mutta silloinkin pyritään alkuun lähettämään koira siitä kohtaa, missä esine suoraan sen linjalla olisi. Vasta jossain tässä vaiheessa osaamista voidaan lisätä useampi esine kerralla alueelle.

    Hiljaa hyvä tulee ja onnistumisista oppii! Toki keinoja on monia, mutta tuolla olen omille saanut pätevän esineruudun ja samaa tyyliä tiedän monien muidenkin käyttävän. Niin ja hienoa ja mukavaa, että Rollen kanssa aktiiviset puuhailut jatkuvat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin, kiitos monipuolisesta ja kattavasta kommentista :)

      Mitäköhän me oltais Rollen kanssa esineitä tehty, ei kauheen montaa kertaa. Eli ihan aloittelijoita ollaan vielä molemmat, ja mä myönnän että mulla on vielä hakusessa sekä esinetreenejä että henkilöetsintätreenejä tehdessä se, mitä tuolta oikeasti voi ja kannattaa vaatia. Loppujenlopuksi ollaan kuitenkin molemmat oppimassa, eikä aina voi voittaa.

      Mullekin on mennyt parhaiten kaaliin tuo yhdellä esineellä opettaminen ja siinä systemaattinen eteneminen. Itseasiassa olen tutustunut siihen jonkin verran, ja minulla oli selkeä käsitys siitä, miten edetään ja mitä teemme. Kuitenkin mainitsin tästä treeniporukkamme "vetäjälle" (varsinaista koulutusohjaajaa ei ryhmässämme ole, mutta yksi jäsen on selkeästi kokeneempi kuin muut ja neuvoo meitä muita sitten asiassa ja toisessa), joka oli sitä mieltä, että ruutuun kannattaa laittaa useampi esine, jotta koiralla on paremmat mahdollisuudet löytää ne sieltä. Kuitenkin mainitsemasi ongelma, esineiden valikoiminen, esiintyi jo meidän edellisissä treeneissä (joista en siis blogipostausta kirjoittanut). Olin itse mukana tallaamassa aluetta ja viemässä edelliselle koiralle esineitä. Merkkasin viemieni esineiden paikat merkeillä, ja toinen koira haki esineet näiltä paikoilta. Rollen vuorolla sille oli viety "ylimääräisiä" esineitä paikkoihin, jotka olin itse käynyt merkkaamassa, ja veimme yhdessä esineen ruutuun. Se haki sen esineen, jonka olimme yhdessä vieneet, jonka jälkeen lähetin itse uudestaan. Koko treenin aikana se juoksi parin esineen yli, mutta ei huomioinut niitä, se oli päättänyt etsiä vain ja ainoastaan minun hajuisiani esineitä, eli tyyppi nouti sitten merkit. "Vetäjä" oli sitä mieltä, että etsii vain munhajuisia esineitä, mutta nyt kun sanoit, niin todennäköisemmältä vaikuttaa, että se päätti valita ne. (En kiellä sitä, että se haki mun hajuisia esineitä, mutta ne olivat sille varma valinta, ja kun valinnanvapaus "annettiin", se käytti sen hyvin hyödykseen).

      Tästä eteenpäin taidamme jatkaa tuolla yhdellä esineellä ja viedä sen yhdessä. Tuo tapa käy myös järkeen siihen ongelmaan, mikä meillä on esiintynyt, eli Rolle jää helposti jalkoihin pyörimään. Tuolla yhdellä esineellä saisin ehkä helpoiten vahvistettua sitä irtoamista ja esinemotivaatiota, kuten mainitsitkin.

      Kiitos vielä suuresti kommentistasi, on avartavaa (ja rohkaisevaa) saada muidenkin kuin tuon oman treeniporukan mielipiteitä ja kokemuksia. Me tästä lähdemme ensin unten maille ja uuteen viikkoon, johon varmasti sisältyy monia treenihetkiä, ja tälläkertaa olen varma siitä, että teemme sillä tavalla, mikä minusta(kin) tuntuu järkevimmältä!

      Poista