Compostimonsteri

Puuha Pete kaiken korjaa, 
Puuha Pete tietenkin! 
Kaivuri tietää ja Rolle myös, 
aamulla alkaa päivän työt. 
Yhdessä näin kun puuhaillaan, 
helposti kaiken valmiiksi saa.

Puuha Pete kaiken korjaa,
Puuha Pete tietenkin! 
Ystävät hyvät tietävät sen, 
leikki on puuha myös yhteinen.

Wiita-Akan Celpo C
ossi "Rolle"

Rek. nro: FI28269/09
Väri: musta vaalein merkein
Silmät tark.: 12/13 ok
prcd-PRA: Terve (a)
Pompen: -
Lonkat: C/B
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Näyttely: ERI, 3x EH
Jalostustarkastus: Hyväksytty
Luonnetesti: +174 p. laukausvarma
Koe: 3x Toko ALO2Löytyy kaksi vaihdetta - ykkönen ja kutonen.
Varsinkin kesäkuumalla käynnistyy hitaasti.
Talvisinkin käynnistysongelmia esiintyy.
Vaatii käynnistyäkseen aimo annoksen polttoainetta.
Ja vähän työntöä ylämäkeen.
Okei, alamäkeenkin.

Perusluonteeltaan Rolle on erittäin rauhallinen ja rento tyyppi. Ehdottomasti ihmisten koira, ei ole väliä kuka ihminen on, se on aina kiva. Vieraat ihmiset on spesiaalikivoja, ja niistä Rolle innostuu. Rollen polttoaineena toimii ruoka ja ruoan voimalla - jos millään - sen saa vaihtamaan siltä ainaiselta lahnaavalta ykkösvaihteelta sinne räjähtävään kutosvaihteeseen. Kotioloissa tätä kutosvaihdetta ei juurikaan esiinny, joten kotikoirana Rolle on äärettömän helppo. Lukuunottamatta sitä, että pentuajan kouluttamattomuudesta johtuen edelleen Rollen sivistyneessä etiketissä on aukkoja.Kutosvaihteen yleisin esiintymisalue on hakumetsä. Rollen kanssa on harrastettu hakua heinäkuusta 2014 lähtien. Ensimmäisen kerran pääsimme kokeilemaan hakua vuonna 2013 lappalaiskoiraleirillä. Jo silloin Rolle osoitti, että haku on sen juttu, mutta harmiksemme täällä ei ollut silloin hakuryhmää. Vuonna 2014 ryhmä saatiin kuitenkin kasaan ja pääsimme sinne, missä molemmilla on hyvä olla ja molemmat nauttii täysin rinnoin.


Haun lisäksi Rollen kanssa harrastetaan tavoitteellisesti tokoa. Olemme käyneet kolmesti tokokokeessa, kaikilla kerroilla tuloksena ALO2. Tokossa Rollelta ei saa kaivettua kutosvaihdetta kuin yhteen liikkeeseen - luoksetuloon. Muut mennään sillä ykkösvaihteella. Siitä huolimatta tokokaan ei ole Rollen mielestä tylsää, se ei vain jaksa innostua liikaa. Kolikolla on ka
ksi puolta - toisaalta rauhallinen suoritus ei ole kovin näyttävä, mutta toisaalta rauhallisuutensa ansiosta Rolle pystyy keskittymään täysin annettuun tehtävään. Kun sille kerran jonkun asian opettaa, se tekee sen jatkossa. Aina.
Haun ja tokon lisäksi olemme kokeilleet käytännössä kaikkea. Jälki on kokeiltu, vepestäkin selvittiin hengissä. Agilitystäkin Rolle tykkäisi, eikä koiratanssitemputkaan ole vieras juttu. Rally-tokokaan ei oo yhtään sen hassumpaa ja vetokoirailut on kans kivoja. Mun pieni jokapaikanhöylä kohottaakin kuntoaan normilenkkien lisäksi vetolajien parissa. Juuri vetolajien valikoitumiseen on varmasti vaikuttanut se, että asumme aivan pururadan vieressä. Edellytykset vedolle on siis erinomaiset, joten miksi sanoisi "Ei" kunnonkohottamiselle. Lähinnä omistajan kiireistä johtuen vetolajit ovat kuitenkin jääneet melko satunnaisiks
i jutuiksi, eikä meillä ole tällä saralla kisatavoitteita.

Ensimmäisenä koirana Rolle on opettanut minulle paljon. Kolikolla on jälleen kaksi puolta - ilman Rollen perseilyjä ja remmirähinää minä tuskin olisin tässä. Rollele kuuluu siis suuri kiitos, ei sen takia, että se on aiheuttanut harmaita hiuksia, vaan sen takia, että se on kaikesta huolimatta ollut pohjimmiltaan aina hyvä ja täydellinen perhekoira. Rolleen todellakin pätee sanonta "kova kuori, pehmeä sisin".Ei kommentteja:

Lähetä kommentti