keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Mitäs sitten?

Nyt kun on kaikki alokkaan kokeet Rollen kanssa käyty, on varmaankin aika miettiä sitä, että mitä suunnitelmia sitä tulevaisuudelle onkaan. Kiitos ideasta Smurffille!

Tokonhan lisäksi me ollaan tehty tavoitteellisemmin hakua, joten siihen liittyen seuraavana silmissä siintää BH-koe. Tottisosuus on ollut siihen hyvällä mallilla jo jostain viimevuoden loppukesästä, mutta arki ja koiraohitukset on ollu jo pidemmän aikaa meille suurempi murheenkryyni. Joskus lokakuussa koettiin äkillinen edistyminen ja yks otus tajus, et niistä koirista voi mennä ohi ilman, että niitten päälle yrittää hyökätä. Ja talven mittaan ollaan sitten menty vielä vähän lisää eteenpäin. Tavotteena oliskin, jos pääsis helatorstain tienoilla kokeeseen!

Sit seuraavalle kokeelle en oo miettiny sen tarkempaa aikataulua. Suunnitelmiin kuitenkin kuuluu niin hakukoe kuin avoimen luokan tokokoekin. Hakukoetta varten ollaan itsenäisesti treenailtu tottista. Seuruu jne, jotka kuuluvat BH-kokeeseen, luonnollisesti sujuvat. Mutta sitten ne, mitä ei BH:ssa ole eli jäävä istuminen, noudot ja eteenmeno. Istumisen kanssa saadaan kyllä tehdä vielä töitä, mutta enhän mä voi olettaa, että joku on valmis, jos me ei sen eteen töitä olla sen enempää tehty. Eteenmenokin alkaa olemaan varsin hyvällä mallilla, palkan häivyttämistä pitää vielä tehdä, mutta kyllä sekin siitä.

Noutoihin kuuluu tasamaanouto, hyppynouto metrisen esteen yli ja vinoestenouto. Virallisella a-esteellä ei olla vielä koskaan päästy tekemään, joten se pitäisi testata. Agilityn a-esteellä homma kuitenkin sujuu vallan mainiosti. Metrisen esteen yli noutaminen taas on tuon otuksen lempparihommaa. Mä en ymmärrä, millä logiikalla tuo maailman matalavireisin otus kerää itestään niin paljon, että menee ihan heittämällä siitä metrisestä yli, mutta en kyllä valita. Sen sijaan tasamaanouto... Niin se tasamaanouto. Se kyllä lähtee sinne suurella innolla, mutta ei sillä mikään kiire oo takasin. Ollaan tätä jonkin verran reenattukin, mutta kun ei vaan onnistu niin se kyllä syö intoa siitä hommasta ihan hirveesti.

Maastot eli esine- ja henkilöetsintä ovat nekin vielä kesken. Esineitä pääsee tässä kohtapuoliin jo reenailemaankin paremmin, kun metsät alkaa olla siinä kunnossa. Eiköhän se siitä, pitänee vaan sitten ihan hakuryhmänkin kanssa tehdä, jotta saa vähän vieraampia hajuja sinne ruutuun. Varsinaisen haun puolella Rolle tekee valmiita pistoja ja haukkuu hyvin, tarvittaessa niin kauan, kunnes saavun itse paikalle. Umpipiiloilla pitää kuitenkin vielä vahvistaa ilmaisua, niillä kun tuntuu välillä usko loppuvan kesken ja sit yritetään päästä piiloon sisälle. Myös tyhjiä pistoja vois jossain vaiheessa ruveta ottamaan. Todennäkösesti sitten, kun päästään taas reenaamisen makuun ja kunnon mettiin, viimeks ku reenattiin vaan treenikaverin pihapiirissä.

 Avoimessa luokassa tulee sitten tokoonkin aikas paljon meille ihan uutta juttua. Tulee ruutu ja tulee merkinkierto ja jäävä istuminen ja peruuttaminen ja paikallaistuminen. Ja se kirottu nouto. Saanks mä vaan skipata sen noudon ja siirtyä suoraan voittajan hyppynoutoon? Kyllähän siitä pisteitä nykyselläänkin tulee, mutta olis kiva saada se palautusvauhtikin kasaan.

Jäävä istuminen on sillä ihan samalla mallilla ku pk-puolellakin. Eli treenin alla. Pysähtyy suurella varmuudella istumaan, kun peruuttelen sen edessä ja käskytän pelkkää istumista. Mut sit jos koettaa sekotella jotain muuta niin menee herkästi vaan lottoarvonnaks. Treeniä siis tarvitaan! Peruuttaminen sen sijaan on varsin hyvällä mallilla, se peruuttaa nätisti pidempääkin pätkää. Ja nimenomaan peruuttaa, ei siirrä takapuoltaan askel kerrallaan. Tosin pysähtyminen näyttää istumistyylistä johtuen kömpelöltä, mutta sille ei oikein voi mitään. Paikkaistuminenkin sillä on ihan yhtä varma ku paikkamakuu, eli toisin sanoen ei mitään ihmeellistä sen saralla.


Ruutu on hyvällä mallilla. Rollella on ruudussa kosketusalusta ja se irtoo sinne tosi hyvin, myös pidemmältä matkalta. Jätkä jopa yllätti ja on alusta asti laukannut ruutuun! Varmaan eka tokoliike, jossa ei oo vauhdin kanssa jouduttu tappelemaan! Pikkuhiljaa häivytellään kosketusalustaa ja vahvistetaan virittelysanan merkitystä niin tästä tulee hieno. Ja ennenkö kukaan tulee kysymään niin totean sen, että ruudussa Rolle menee suoraan maahan. Saatto olla hyvä päätös tai huono, sen näkee sitten. Mutta halusin kokeilla molemmilla koirille eri tapoja ja sattuneista syistä sitten Bealle valikoitui seisominen ja Rollelle maahanmeno.


Ja sit se törppö. Tai merkinkierto. Tai mikä lie onkaan. No sitä ei olla tehty yhtään. Siellä se törppö seisoo taustalla ja Rolle ei tee mitään. Mutta siis sen vain sanon, että tää on ihan suunnitelmallista. Halusin nimittäin esitellä sille ruudun idean kunnolla ennen törpön esittelemistä. Tähän ajattelin niinkin fiksusti, että ruutu on liikkeenä koiralle vähän hankalampi hahmottaa, joten jos mä vahvistan merkkien kiertoa ensin, en tuu ikinä saamaan sitä irtoomaan niistä merkeistä ja suuntaamaan keskelle ruutua. Saas nähdä toimiko mun ajatus.





Eli siis lyhyesti sanottuna me ei aiota jäädä laakereillemme makaamaan, vaikka nyt tulikin tuo TK1 ansaittua. Treenit jatkuvat aivan kuten ennenkin, itseasiassa viimeks ollaan itse alokkaan juttuja treenattu öööö ennen syksyn koetta. Niin, ja unohdin melkein mainita muut avoimen muutokset esim. luoksetulon lähtö makuulta, käännökset seuruun juoksuosuuksissa, liikkeestä seisominen ja kaukojen matkan lisääminen. Nää on kuitenkin sellasia, mitkä meillä on jo valmiiks hanskassa, joten en nyt niitä lähde sillä tavalla erittelemään. Meidän matkamme jatkuu tästä eteenpäin, ja toivottavasti vielä pitkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti