sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Mulla on kaks koiraa. Niiden nimet on Rolle ja Bea.

Vai onko sittenkään? Ainakin välillä tuntuu, että en oo pitkään aikaan kutsunut kumpaakaan oikealla nimellään. Kun en varsinaisesti puhuttele koiraa vaan esimerkiksi kirjoitan jollekin koirista, saatan käyttää blogin puolelta tuttuja nimityksiä Compostimonsteri ja Raitapaita. Compostimonsteri on hieman pitkä, ja aiheuttaa monissa ihmisissä melko mielenkiintoisia tunteita, joten Rolle on monesti esimerkiksi Karvakorva. Okei, myös Bea voi olla Karvakorva. Molemmat voivat olla Karvakuonojakin. Samaan kastiin tyyliltään menevät Karvakasa ja Karvaton Kala tai Karvaton Kaveri, voinette arvata kumpi on kumpi.

Rollella on paljon kutsumanimestä johdettuja lempinimiä. Ropsu, Ropsuti, Rosputi, Roope, Rope, Ropettaja, Ropo, Rups, Ruu... Lista ei jää tähän. Suurin osa näistä on ikivanhoja, käytännössä siis uusimmat varmaan vähintään kaksi vuotta vanhoja. Bean nimi taas on jo itsessään niin lyhyt, ettei siitä mitään lempinimiä tarvitse vääntää. Okei, Rollenkin nimi on lyhyt, mutta Bea taas on jotenkin sellainen, josta ei lempinimiä saa. Tai no on äiti väkisin vääntänyt kaksi: Betsku ja Bebe. Mua ei henkilökohtaisesti kumpikaan sytytä. Bebessä on kyllä hieman ironiaa, kun isäni lempinimi on Pepe.

Mä en itse koirien nimistä johdettuja lempinimiä juurikaan käytä. Jo mainituista mulla on muussa kuin kirjoitus- tai kertomiskäytössä vain Karvakasa. Rollelta monesti kysyn "Mitä Karvakasa!". Ja meillä on epävirallisesti kahta eri rotua: on suomenlapinkarvakasa ja suomenlapinkoira. Mutta Karvakasan kanssa samantapaisessa käytössä on Höpö Rollesta ja Hönttä Beasta. Älkää kysykö. Jostain syystä Rolle on joissakin tapauksissa myös Töpö. Ja molemmat voivat olla Höppäniä. Mikäli haluaa olla helppo, koiruuksia voi kutsua myös Pojaksi tai Poitsuksi ja Tytöksi tai Typyksi. Ja mikäli jos haluaa olla lyhyt ja yksinkertainen, voi sanoa vain R ja B.

Bean nimestä mulla ei ole tietoa, mutta Rollen nimi taipuu myös ulkomaisille kielille. Cossi on poika, joka on luonnollisesti myös esimerkiksi Boy, Pojke, Kille, Jung... Kiitos Puuha Peten myös Rolle taipuu muille kielille, esimerkkeinä englannin Roley ja ruotsin Rooland.

Lempinimistä mun ehdottomia lemppareita on kuitenkin tietoisesti väännetyt, joilla on jokin "tähdellisempi" merkitys. Äitin Betsku ja Bebe eivät tähän kastiin mene, koska ne eivät ole millään tavoin hauskoja. Bean nimi on kunnostautunut tässä kastissa. Koska Bea lausutaan Beea, se on parin mutkan kautta BA (Beea -> Bee-A -> BA). Rollea ei saa tällätavoin väännettyä ollenkaan, tai no saa, siitä tulee ROLLE. Tähän hätään en nyt keksi muita väännöksiäni, niitä on kuitenkin monia. Uusin innovaationi on kuitenkin pakko mainita. Bea on joissakin tapauksissa Mehiläinen ja Rolle Sähköinen Rulla. Bea on Mehiläinen, koska lausumamuodosta Beea saa kirjainjärjestystä muuttamalla A-Bee eli A Bee. Kun Rollelle tekee samoin, tulee e-Roll - ja koska e-resepti on sähköinen resepti myös e-Roll on sähköinen rulla.

Entäs, kun kutsutaan molempia koiria yhtä aikaa? "Koirat" on erityisen suosittu ilmaus. Blogin nimikin on yksi väännelmä - mietittiin, olisiko se Compostipaita, Compostiraita, Raitacomposti, Compostimonsteri ja Raitapaita, Auringonpoika, Aurinko ja Poika, Poika ja Aurinko, Poika Auringossa vai mitä ihmettä. Raitamonsteri kuulosti näistä parhaalta - itseasiassa erinomaiselta, ja se jäikin. Raitamonsteri on kuitenkin arjessa hyvin epäkäytännöllinen, koska kumpikaan koirista ei tunnista sitä. Joten meillä ollaan kaikesta huolimatta yleisimmin vain Rolle ja Bea. Tai no ei, vielä yleisempi nimitys on "Hei!".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti