maanantai 29. kesäkuuta 2015

LTE +174p. laukausvarma

Ja jottei hullu koiraihminen tulisi yhtään vähemmän hulluksi, heräsimme myös eilen aamulla kukonlaulun aikaan ja suuntasimme auton nokan kohti Someroa, jossa odotti luonnetesti. Rolle oli matkassa mukana, näillä eväillä Bea ei tulisi selviytymään luonnetestistä.

Toimintakyky +1a Kohtuullinen
Varsinaiset erikoiskokeet tässä olivat kelkka ja pimeä huone. Kelkalla ulkoisen uhan kanssa Rolle toimi fiksusti. Haukkui ja murisi mun rinnalla tai etupuolella, muttei mennyt uhkarohkeasti kelkan tielle. Kelkan pysähdyttyä meni välittömästi itse sitä moikkaamaan. Pienen pätkän käveltyämme ja takaisin tultuamme kelkka oli edelleen ihan ok juttu eikä Rolle juuri tuntunut siitä välittävän.
Pimeässä huoneessa "korvien välistä tulevan uhan" kanssa Rolle toimi myös rohkeasti. Sitä ei erilaiset alustat juuri hetkauttaneet. Myöskään sen kohdalla pudotettu ämpäri ei siihen muuten vaikuttanut paitsi että se innostui heiluttamaan häntää ämpärin pudottaneelle tuomarille. Mun löytymisessä kuitenkin kesti, sille ois ihan hyvin kelvannu kaikki muutkin ihmiset, jotka siellä oli.
Muissa kuin erikoiskokeissa reaktioita ei kuitenkaan helposti saatu esille tai ne olivat hyvin pieniä.

Terävyys +1b Koira, joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Erikoiskokeena tälle osa-alueelle toimii seinäkoe, jossa koira jätetään seinään kiinnitettyyn naruun ja omistaja poistuu näkösuojaan. Rolle jäi siihen haistelemaan hyviä hajuja ja sitä se sitten oli siinä kaverin mukaan duunaillutkin. Hyökkäävän tuomarin lähestyttyä parin metrin päähän katsahti yleisöä, jonka jälkeen kävi istumaan. Tuomarin sanoin: "Jos laitan silmät kiinni niin selviän kaikesta."

Puolustushalu -1 Haluton
Siitä ei saa kyllä sitten aggressiota ihmistä kohtaan kaivettua, ei sitten millään. Erikoiskokeena toimi tuomarin hyökkäys kohti omistajaa. Siinä Rolle vain hengaili mun vieressä, vähän heilutteli häntää. Kun tuomari tuli ihan iholle, Rolle väisti puoli askelta, ikäänkuin sanoen, että ok, tuu sitten siihen, kyl mä voin antaa tilaa.

Taisteluhalu -1 Pieni
Pienet, lyhyet leikit sai aikaan, innostuessaan leikkii hyvin ja halua saada keppi itselleen löytyy. Keskittyminen kuitenkin herpaantuu helposti ja se bongaskin avustajan vähän kauempaa. Kerran kun leikki loppuu niin ei sitä saa alottamaan uudestaan, vähän yrittää tassulla koettaa, mutta luovuttaa lopulta. Koko testin ajan tarvitaan suuret ärsykkeet saamaan se reagoimaan - jos se edes reagoi.

Hermorakenne +2 Tasapainoinen
Koira on koko testin ajan hyvin rento ja saa nollattua tilanteet nopeasti. Erikoiskoetta ei ole, vaan koiraa tarkkaillaan koko testin ajan, lähteekö koira alueelta samana koirana kuin tuli. No niin Rolle todellakin teki, ois voinu luulla, että mitään ei oo välissä tapahtunut.

Temperamentti +2 Kohtuullisen vilkas
Erikoiskokeena toimii tynnyrikoe, ohikulkevan koiran takaa lasketaan kiviä sisältävä peltitynnyri. Rolle väistää sitä reippaasti ja fiksusti, eteenpäin, muttei kuitenkaan paahda pää viidentenä jalkana menemään. Takaisin tullessa menee suoraan tutkimaan tynnyriä.
Yleisesti Rollea ei kuitenkaan voi sanoa kovin vilkkaaksi, sen reaktiot ovat pääosin hitaaman puoleisia. Kyllä se ympäristöstään on kiinnostunut ja huomaa paljon asioita, mutta reaktioita ei vain synny.

Kovuus +3 Kohtuullisen kova
Erikoiskokeena haalarikoe. Käveltiin Rollen kanssa seinän vierustaa ja kulmalla haalari nousi sen nenän edestä. Hyvä väistöliike ja kääntyminen ympäri. Uudestaan samaa reittiä ja Rolle kävelee suoraan haalarin päältä. Koira muistaa kyllä epämiellyttävät kokemukset, muttei anna niiden vaikuttaa käytökseensä.

Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Suhtautuu vieraisiin rauhallisen kiinnostuneesti ja avoimesti. Menee itsenäisesti moikkaamaan ihmistä ja jää mielellään vieraankin ihmisen kanssa. Ei tunnu olevan merkitystä sillä, kuka siinä sen kaverina on.

Laukauspelottomuus +++ Laukausvarma
Liikkeessä Rolle käänsi päänsä äänen suuntaan, käytöksessä tai koiran mielentilassa ei kuitenkaan tapahtunut muutoksia. Pysähdyksessä koira katsoi jo valmiiksi laukauksen suuntaan ja sitten vain kuunteli laukausta kiinnostuneena.


Testin jälkeen vieraassa autossa odottelustakaan tuo ei juuri välittänyt. Tuloksissa näen just sen koiran, joka mulla täälä on. Sellaisen rauhallisen, jonka maailmaa ei mikään ihan pieni hetkauta. Mutta pakko se on myöntää, että kovuuden arvio pääsi yllättämään. Olisin kuvitellut edes jonkinasteista pehmeyttä, mutta tarkemmin ajateltuna ei se juuri menneitä muistele. Sille ikävät asiat tapahtuvat juuri siinä hetkessä ja on sitten turha murehtia menneitä.

Kokemuksena luonnetesti oli mun mielestä mielenkiintoinen ja antoisa. Vaikka paljon tiesin ja kuvittelin, esimerkiksi päällekäymistilannetta tuskin arjessa tulisi ikinä vastaan. Paljon sai myös toisten koirien testien seuraamisesta, aika hyvin osasin veikata, mitä muutkin koirat vois saada. Menisin uudestaan, jos kysyttäisiin. Tosin en just nyt ainakaan Bean kanssa, tuollaisesta henkisestä kuormasta se ei ainakaan nykyisellään tulisi selviämään. Mutta pitää sen osalta antaa aikaa ja katsella tulevaisuutta.

5 kommenttia:

  1. Mukavalta pisterivistöltä vaikuttaa, vaikken oikeasti noista mitään tajuakaan. Kai tässä voi siis onnitella hyvästä tuloksesta? Vähänkö jännittää miten meille tulee käymään, jos saadaan Sirulle paikka loppukesän testeihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tää hyvä tulos on :) Korkeeta pistemäärää tärkeempi on kuitenkin se, miten osa-aluepisteet jakautuu. Esimerkiksi huonohermoisen, mutta suurella puolustushalulla varustetun koiran kanssa elo olisi melko vaikeaa. Hyvin lapinkoiramainen tulos, ihmisystävällinen ja rento.

      Poista
  2. Onnea, hyvä tulos! Ja tosiaan, pistemäärä ei ole oleellinen - lappalaiset harvoin saavatkaan mitään superkorkeita pisteitä, se ei ole käsittääkseni tälle rodulle tyypillistäkään tai edes toivottavaa. Eli kuten sanoit, hyvin lapinkoiramainen tulos, :)

    Mutta ymmärsinkö oikein, että teillä pudotettiin ämpäri siellä pimeässä huoneessa? En muista, että meidän testissä olisi sellaista tehty...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pudotettiin sellainen pieni pesuvati. En sitten tiedä, tehdäänkö sitä kaikissa testeissä tai kaikille koirilla, kun luonnetestiähän hieman sovelletaan koirakohtaisesti. Voi tosin järjestäjistäkin johtua, mutta yhtenä esteenä sellainen oli. Ja Rolle ei siihen muuten reagoinut, paitsi että huomasi sen pudottaneen henkilön ja jäi kerjäämään rapsutuksia.

      Poista